Турция изпраща втори сондажен кораб за петрол и газ край бреговете на Кипър. Очаква се това действие да увеличи напрежението, след като ЕС определи сондажите като нелегални и призова Анкара да ги прекрати.

Предполага се, че в района около разделения остров има богати газови находища, което предизвика надпревара между Турция и Кипър, който също планира да увеличи проучвателните си дейности в Източното Средиземноморие.

Турски представители заявиха, че новият кораб е 229-метровият „Явуз“, който преди това е сондирал във водите на няколко държави, включително Кения, Танзания и Малайзия.

Във вторник Европейският съюз разкритикува Турция за плановете ѝ да сондира в Източното Средиземноморие, предупреждавайки, че подготвя санкции.

Призивът беше отправен, след като първият сондажен кораб на Турция „Фатих“ започна да търси газ и петрол във водите, считани за част от изключителната икономическа зона на Кипър.

Кипър е издал заповеди за арест на членовете на екипажа на „Фатих“ и е обвинил кораба в нарушаване на суверенната територия на републиката.

Това предизвика гнева на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Те очевидно ще арестуват персонала на нашите кораби. Ще се случи нещо лошо, ако го направите“, заплаши той през уикенда.

Той добави, че Турция няма да се откаже от търсенето на газ в тези области, които според него принадлежат на страната.

Анкара твърди, че действията й са в съответствие с международното право и че тя сондира в своя континенталния шелф. .

Турция се противопоставя на едностранните действия на проучвателните дейности от страна на члена на ЕС Кипър и твърди, че кипърските турци имат право на дял от офшорните ресурси на острова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук