Китай завърши строителството на втори китайско-руски петролопровод, по който ще получава суров нефт от Русия. Тръбата трябва да бъде пусната в експлоатация на 1 януари 2018г. Оттогава вносът на суров петрол от Русия ще нарасне до 30 милиона тона годишно, в сравнение със сегашните 15 милиона тона.

„Имаше две основни трудности при изграждането на тръбопровода – едната бе самата конструкция, а другата бе да се гарантира безопасността на първия тръбопровод. Със силната държавна подкрепа успяхме да преодолеем редица технически затруднения и проектът беше окончателно приключен по график”, каза Жен Фуяо, ръководител на проекта на втория тръбопровод.

Дългият 942км. тръбопровод от Мохе до Дакинг в провинция Хейлонксиян има капацитет да пренася 15 млн. тона суров петрол на година. Проектът е изграден с автоматизирана ултразвукова технология и механизирани машини за полагане на тръби местно производство и се смята, че е стъпка напред в осигуряване на диверсификация на енергийните доставки.

Вторият проект за тръбопровод между Китай и Русия започна през 2013г., когато „PetroChina” и Русия подписаха договор, целящ запълването на годишния недостиг на доставки, причинен от спада на производството на суров петрол в североизточен Китай.

Първият китайско-руски петролопровод, който свързва град Сковородино в Амурския регион с Ксинан и Дакинг, функционира от 1 януари 2011 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук