Александър Вучич
На снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Вече стана ясно, че президентът на Сърбия Александър Вучич вече не седи „на два стола“, а на един, обърнат към Русия и Китай. Това каза пред телевизия Н1 американският професор Даниел Серуер по повод разочарованието на лидерите на ЕС от отношенията на Белград с Пекин и Москва.

„Вучич заяви ясно, че няма да реши въпроса за Косово преди изборите следващата година и вероятно не и през следващия мандат, ако бъде избран. Така че той вече не седи на два стола, а на един, насочен към Русия и Китай “, каза професорът.

Серуер, който е експерт по Балканите, каза също, че в Сърбия съществува проблем с корупцията, подобен на този в други части на Балканите.

„Защо Албин Курти стана премиер на Косово? Защото обществото имаше усещането, че корупцията е извън контрол и че той ще може да я контролира. Що се отнася до Сърбия, мисля, че е ясно: те са на власт от доста време и съществуващият елит в Сърбия краде много. Не съм против хората да разберат това и да го вземат предвид, когато отидат да гласуват“, каза Серуер.

Според него, Вучич е успял да потисне опозицията, а пресата и съдилищата са под негов контрол. Това означава, че ако не се появи силен лидер на либералдемократите, най-вероятно той ще бъде преизбран.

Серуер, който е професор в университета „Джонс Хопкинс“, заяви, че срещата на върха Европейски съюз – Западните Балкани в Словения миналата седмица оставя отворена вратата за разширяване на ЕС, но е ясно, че страните кандидатки ще трябва да изпълнят много строги условия.

„Мисля, че е твърде рано да се говори за дата, тъй като тези държави са доста далеч от изпълнението на критериите и не мисля, че споменаването на 2030 г. като дата би било положително“, каза той.

Според него „една или две държави“ могат да станат членове на Евросъюза преди 2030 г. Косово, Албания и Северна Македония „остават като цяло ориентирани към Запада и членството в ЕС“, но трябва „да се отнасят сериозно, когато става въпрос за прилагане на достиженията на правото на ЕС и поддържане на демокрацията и отвореното общество“.

Серуер каза, че правителството в Сърбия е въвело отново автокрацията и е насочило външната си политика на изток.

„Това се отнася и за някои други страни от Западните Балкани, до известна степен и за Черна гора. Черна гора има правителство, което обича руснаците, а предишното правителство имаше големи инвестиции от Китай под формата на магистрала, която се строи“, каза той.

На въпрос какво е имал предвид, когато написа по -рано, че „Сърбия засега е изгубена“, Серуер отговори, че това е неговото послание до „колеги във Вашингтон“, свързано с факта, че в Сърбия няма свободни медии или независима съдебна система и че има опозиция, съставена предимно от националисти.

„Моето послание е насочено към Вашингтон и Брюксел. Те трябва да се събудят и да разберат, че надеждите, които имахме за Сърбия след падането на Милошевич и след възхода на Вучич, са изчезнали“, каза професорът.

Той заяви, че на Запад „всички са смятали, че Вучич може да е човекът, който ще поведе Сърбия към Запада“, но той отрече това с управлението си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук