Борисов, Вучич

И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада, заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия. Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

Борисов, Вучич

„От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул – няма светофар… Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия“, подчерта премиерът Борисов пред стотиците гости на церемонията.

Министър-председателят акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

„От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през АМ „Струма“, изброи българският министър-председател.

Борисов, Вучич

Сръбският президент Вучич даде висока оценка на направеното от правителството на България.

„България днес е по-близо от всякога, затова благодаря на министър-председателя Бойко Борисов – обърна се той към българския премиер.

Той подчерта, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез „Балкански поток“.

„Без съседите къщата не може да се опази. С нашите български комшии пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че от днес Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре дошъл – и в Пирот, и Ниш“, каза още президентът на Сърбия пред българския премиер и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти.

Борисов, Вучич

В края на речта се сръбският президент проговори на български:

„Благодаря ви, приятели, без вашата помощ това не можеше да стане.“

После добави, че „сега можем да преценим чии кебапчета са по-добри – българските или сръбските“.

Българският министър-председател похвали българския език на Вучич на сръбски с думите „върло лепо“.

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължината 86,9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Борисов, Вучич

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и 5 детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района – Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище „Константин Велики“ в Ниш.

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. „източно разклонение“ се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!