Александър Вучич
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Малко преди 15.30 часа българско време сръбският президент Александър Вучич прекоси границата с Косово край Бърняк и така започна двудневната си визита в Косово.

Сръбският президент веднага се отправи към Зубин Поток и Газивода.

„Много съм щастлив, че съм тук. Чувствам се прекрасно. Тези обекти са построени с парите на гражданите на Сърбия и ще се използват от младите хора от този край“, каза Вучич веднага след пристигането в Спортния и екологичния център в Зубин Поток.

По-рано Вучич заяви, че отива с цял пакет от икономически мерки. Според него през последните дни е имало огромен натиск от страна на властите в Прищина и даде за пример вчерашната забрана за влизане на ръководителя на сръбската канцелария за Косово Марко Джурич и опитът да му се забрани на него /Вучич – бел.ред./ да посети Газивода. Спирането на този процес /преговорите – бел.ред./ ще бъде катастрофа както за сърбите, така и за албанците, подчерта сръбският държавен глава.

След натиск от страна на САЩ и ЕС властите в Прищина отмениха първоначалната забрана на Вучич да посети района на разделеното езеро Газивода. Решението бе взето в петък след обяд, съобщи косовският министър на външните работи Беджет Пацоли пред местния портал „Калзо“. Според в. „Коха Диторе“ разрешението е дадено след „намесата на САЩ“.

Газивода е най-големият язовир на територията на Косово и Централна Сърбия. Изграден е в горното течение на река Ибър в т.нар. Ибърски Колашин, Община Зубин поток.

Дължината му е 24 km, а височината на язовирната стена – 107 m. Водната площ на язовира е 11,9 km², от които 9,2 км2 са в Косово (77,4%) и 2,7 км2 остават в т.нар. Стара Рашка в Централна Сърбия (22,6%).

Вчера в Брюксел Вучич отказа да се срещне с косовския си колега Хашим Тачи, а една от причините беше огласена от шефа на сръбската канцелария за Косово Марко Джурич – отказът за достъп до Газивода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!