Шведският премиер Стефан Льовен отправи предупреждение срещу надигащият се екстремизъм и фашизъм в последния ден от кампанията за парламентарните избори в страната, съобщава Би Би Си. Нито неговите лявоцентристки социалдемократи, нито основната дясноцентристка партия се очаква да получат мнозинството от гласовете по време на вота в неделя.

Антиимигрантската партия „Шведски демократи” се очаква да получи около 20-процентна подкрепа, което ще я направи втората най-голяма политическа формация в парламента, прогнозират анализатори. Според Льовен всеки глас за „Шведски демократи” е опасен и непродуктивен и е все едно „да се опитвате да потушите огън с алкохол”.

Проблемът с имиграцията бе основната тема по време на предизборните кампании на всички политически партии. „Шведски демократи”, която в продължение бе свързвана с неонацистки и крайно десни групи, влее в парламента през 2010 година. По време на вота през 2014 година партията удвои депутатите си и се очаква на изборите утре отново да удвои броя им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!