Вуду

   Вуду е една от най-подценяваните религии в света. Повечето от филмите изобразяват Вуду като тъмна тайнствена религия, която се върти около жертвоприношения на животни, направа на проклятия и нанасянето на вреда на други хора с помоща на кукли. Всъщност това е доста далеч от истината.

 

1. Има три основни разновидности на Вуду в различни региони.

Вуду
Вуду ритуал в Бенин

 

    Западноафриканското Вуду е практикувано от повече от 30 милиона души, религията е особено популярна в страни като Гана и Бенин.  Ритуалите и вярванията са доста разнообразни и до голяма степен не са били засегнати от външни влияния, на базата на които се формират другите видове Вуду.

Вуду
Луизиана Вуду

    Луизиана Вуду е уникален вид религия, който се практикува в Луизиана и в югоизточната част на Съединените щати.  Тя е силно повлияна от испански и френски заселници, както и от креолското население. 

Вуду
Практикуване на Вуду в Хаити

    Хаитянско вуду, практикувано в Хаити, се оформя под влиянието на Франция, както и на християнството.

2. Силни прилики с християнството

     На пръв поглед религията, която се върти около обсебеността от духове, отвари и поклонение на предците, няма нищо общо с християнството.  Въпреки това, Вуду има силни прилики (особено в случая с Луизиана и Хаити) с християнските традиции и вярвания.  Духовете заемат основното място в практиката на вуду, а много от централните фигури на тази религия имат християнски двойници.  Например, Аида Уебо е копие на Дева Мария, докато Легба, пазач-портиер, е огледален образ на Свети Петър.

В религията на Вуду, важни духове се наричат ​​loa (или lva), а на някои места те могат да се наричат ​​с имената на католическите светци. В западноафриканския Вуду има подобно на християнско вярване, че има само един върховен бог, който е над  всичко.

3. Приемане от Католическата църква

    Паралелите между Вуду и християнството са толкова силни, че между двете религии няма вражда, а в много области те съществуват съвместно. Днес свещениците от двете религии работят заедно, за да помогнат за постигането на мир и просперитет в Африка, където произлиза Вуду.

4. Вуду кукли

Вуду кукла
Вуду кукла

   Използването на Вуду кукли само по себе си не е зло или тъмна материя .  Експерти казват, че куклата  получава връзка с лицето, което символизира, само след като нещо, свързано с този човек, е прикрепено към нея: снимка или кичур коса. Също така към куклата се добавят подаръци за духовете: чесън, цветни листенца, парфюми и дори пари.

5. Мари Лаво – знаменитата Вуду кралица

Вуду
Мари Лаво

 

   Мари Лаво е едно от най-известните имена, свързани с религията на Вуду.  Тази жена през живота си се превръща в легенда за Ню Орлиънс а през вековете се изгражда като мистериозна личност.  Дори това, което със сигурност е известно за знаменитата Вуду кралица изглежда противоречиво. Тя твърдяла, че е незаконна дъщеря на креолецвладетел на плантация и негова прислужница, която е полу-креолка и полу-индианка.

Първият брак на Мари Лаво приключва, когато съпругът й изчезва при загадъчни обстоятелства, а вторият продължава едва няколко години и тя ражда 15 деца.  Една от нейните дъщери, Мари Лаво II, тръгва по стъпките на майка си, ставайки вуду жрица.  Публичните изяви и ритуали на Мари бързо я правят известна. Също така безспорен факт е, че Мари винаги е помагала на бездомните, гладните и болните.

6. Практикуващите Вуду са слуги на духовете

   Тези, които практикуват Вуду, често се считат за силни хора, които карат духовете да изпълняват волята им.  Всъщност обратното е вярно.  Практикуващите Вуду свещеници се смятат за слуги на духовете. Те не заповяват на духовете да правят нещо, а дават предложения на духовете и искат съвет.  Свещениците и жреците на Вуду минават дълъг период на подготовка, преди да извършат даден ритуал, който отваря път към духовния свят.

7. Вуду като начин на лечение

Вуду
Лечение чрез Вуду

   Благодарение на стереотипи, много хора мислят че Вуду е тъмна религия, която свещениците използват за да вредят на духа и тялото на враговете му.  Напротив, Вуду религията е по-фокусирана върху изцелението и магьосничеството. Една от най-важните причини, поради които духовете се викат ​​по време на ритуали, е молбата за помощ при лекуване на болните и ранените.  Вуду свещеници и жрици признават, че те не са всемогъщи, когато става въпрос за диагностика и лечение, и препоръчват съвременната медицина, ако смятат, че те не могат да помогнат.

8. Няма черна или бяла магия

Вуду
Червена магия

 

    В много култури магията се разделя на бяло (което е добро и изцеляващо) и черно (тъмно и зло). При Вуду няма разлика между бяло и черно. Вместо това, когато зъл дух е призован от зъл човек да направи нещо лошо, това се нарича червена магия. Когато един практикуващ разрешава лошото да го завладее, очите му стават червени, показвайки наличието на зло.

9. Пантеона на Вуду

Вуду

  Друга поразителна прилика с християнството е пантеонът на Вуду, в който има три основни нива. 

  • Най-високото ниво е един бог, който е невъзможно да бъде описан. 
  • Второто ниво са духовете, които постоянно взаимодейства със смъртните.  Умиращите роднини също играят важна роля в духовния живот, тъй като култа към почитането на предците е важна част от Вуду. 
  • Третото ниво са самите смъртни.  Легба е един от основните духове, защото той е пазителя на портите между смъртния и божествения свят.

10. Змиите – ключова фигура в религията на Вуду

Вуду
Вуду ритуал със змия

    Змията играе много важна роля в митологията на Вуду.  Дамбул или Данбула е змийски бог, най-старият от пантеона на Вуду. Твърди се, че той е създал този свят. Данбула символизира мъдростта и разума и също така е защитник на безпомощните и малките деца. Той е този, който носи душите на мъртвите в отвъдния свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!