Български превозвачи излизат на национален протест в деня, в който лидерите на Европейския съюз се събират в София, за да обсъдят бъдещето на Западните Балкани.

Целта е лидерите на Общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промените, свързани с командировъчните и почивките на международните превозвачи.

Протестът в София ще има две локации.

Около сто автобуса и сто тежкотоварни автомобила ще се включат в протеста от четвърти километър на булевард „Цариградско шосе“ до булевард „Брюксел“.

От 10.00 до 17.00 часа водачите на ТИР-ове ще паркират камионите.

По същото време, но в района на румънското посолство, шофьорите на автобуси ще подредят в протестна колона превозните си средства.

От Националното сдружение на автобусните превозвачи за това, което обединява бранша.

„Трябва да стане ясно, тук няма товарни и пътнически превози. Тук има защита на интересите на всички превозвачи в България, независимо какви са и тези два пакета – те са в момента проблем за цялото общество”, каза Васил Пиронков от Сдружението.

По-късно през деня членове на Съюза на международните превозвачи ще проведат мирно пешеходно шествие от площад „Македония“ до НДК.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев коментира пред БНР, че протестни шествия с тежкотоварни камиони ще има в градовете Варна, Бургас, Свиленград, Смолян, Пловдив, Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново и на няколко гранични пункта.

В 9.00 часа около 20 фирми с над 30 камиона тръгват от Благоевград към граничния пункт „Кулата“, където ще се съберат и превозвачи от Сандански и Петрич.

Камионите ще бъдат подредени в колона отстрани на пътя, за да се минимизира неудобството за преминаващите по най-натовареното трасе в страната – Е-79.

Времето, обявено за протестната демонстрация, е от 10.00 до 14.00 часа. Превозвачи и шофьори са единни в позицията си срещу промените в правилата за международните превози, записани в пакета „Мобилност-1“  .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!