Най-високият вулкан в Европа, Етна,  изригна отново като рани  10 души. По данни на италиански медии шестима от ранените са приети в болница с различни травми, особено на черепа, вследствие на експлозията, предизвикана от контакта между лавата и снега на 2700 м надморска височина.  Това е третото изригване на Етна за годината, но този път то не беше от кратера, а от странични пукнатини по склона. Температурата на магмата е над 1000 градуса.

Новото изригване на Етна не пречи на въздушния транспорт и за момента не представлява опасност за жителите на околните селища, включително град Катания.

Вулаканът Етна е обект на международен туризъм. До около 1900м. височина води асфалтиран път и има паркинги и постройки. След това до височина 2500м. има кабинков лифт. През зимата за скиорите работят още няколко лифта. Туризмът в този регион е добре платен отрасъл, защото въпреки опасностите, които крие вулканът, той е посещаван от над 10 000 туристи годишно. В селищата, разположени в подножието на Етна се развива винарство и лозарство.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!