Ловният съвет ще решава днес какви мерки да бъдат предприети срещу евентуалното разпространение на африканската чума по свинете в Североизточна България. Заседанието ще се проведе в Изпълнителната агенция по горите. Ще участват представители и от Българската агенция за безопасност на храните. Огнища на заболяването има в близост до нашата граница с Румъния.

Очаква се днес да бъдат обнародвани и спешните промени в закона, които да позволят на ловците – сезонът за диви свине да започне още през лятото, а не през октомври. Именно намаляването на популацията на дивата свиня е една от най-ефикасните мерки срещу разпространението на заразата.

Сред ловците има колебание дали ловът трябва да е групов – на дружинки, или индивидуален, и дали в него да се включват кучета, които биха възпрепятствали развитието на популациите на други видове дивеч. В момента няма нито ваксина, нито лечение за африканската чума, която унищожава и свинете, отглеждани във фермите.

Вирусът не е опасен за хората, но е смъртоносен за животните. Навлезе ли в страната ни ще доведе от половин до милиард лева загуби за стопанството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!