В Европейския съюз плодове и ягоди се отглеждат на над 2.8 млн. хектара, а зеленчуци – на над 2.1 млн. хектара, съобщи „Евростат“.
Испания е лидерът по земеделски земи с овощни градини – 942 хил. хектара или една трета от общата площ в ЕС по данни за 2016 г. Италия е лидерът в производството на зеленчуци с 410 хил. хектара или една пета от зеленчуковите градини на ЕС са в тази страна, съобщава „Дневник“.
Ябълката е най-разпространеният плод, отглеждан на територията на Евросъюза – през миналата година са произведени 12.5 млн. тона или средно по 25 кг на всеки жител. Доматът е най-разпространеният зеленчук – 18.5 млн. тона е миналогодишната реколта, а на човек се падат по 36 кг годишно.
Една от всеки четири европейски ябълки е произведена в Полша, всяка пета е италианска, а близо 15% са узрели в градините на Франция.
Полша освен това е и европейският лидер в производството на череши (29.3%), следвана от Испания (11.9%), Италия (11.2%), Унгария (9.9%), Румъния (8.2%) и Гърция (7.9%).
Италия (33.9%), Испания (33.6%) и Гърция (23.3%) общо произвеждат девет десети от прасковите в ЕС. Испания (31.6%) е водещ производител на ягоди през 2016 г., следвана от Полша (17.4%) и Германия (12.0%).
Две трети от реколтата домати в ЕС се падат на две държави – Италия (35.5%) и Испания (28.2%), сочат данните за 2016 г. Трета е Португалия с дял 9.1%, следвана от Гърция (5.5%), Холандия (4.8%), Полша (4.7%) и Франция (4.4%).
Две трети от краставиците са отгледани в три държави – Испания (28.1%), Полша (20.4%) и Холандия (16.5%). Водещи производители на моркови са Полша (14.7%), Великобритания (12.9%), Германия (11.5%), Холандия (10.7%), Франция (10.4%) и Италия (9.5%). Производството на тиквички е концентрирано в Испания (38.1%) и Италия (36.3%).