пазар зеленчуци

2022 година ще е година на по-скъпи плодове и зеленчуци независимо от реколтата, тъй като добивът не може да компенсира по-високите разходи, които вече са направени. Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. 

 „Разходите за отглеждане на земеделска продукция и оранжерийна такава, най-вече газ, торове, препарати за химическа защита – всичко това поскъпва доста сериозно, което ще повлияе  на цените на плодовете и зеленчуците. Няма как обаче да очакваме драстично повишаване на цената, тъй като пазарът не би го позволил и подобно увеличение би означавало, че тази храна ще отиде на боклука.“

Вместо това според Владимир Иванов ще падне качеството не предлаганите плодове и зеленчуци, като се залага на по-устойчиви сортове, като например т. нар. „пластмасов домат“.

За тази година Иванов отбелязва, че свръх цени се наблюдават при морковите и зелето заради лошата реколта.

„В началото на годината имаме стабилизиране на пазара. Това го отдавам на ограниченото търсене и на лошото очакване за предстоящите режийни плащания на домакинствата“, посочва още Иванов.

По негови думи в момента натиск върху пазара има и той е продиктуван от нестабилния пазар на ток.

„Хубавото при пазара на храни е, че тенденцията на нарастване е бавна и постепенна. Няма да видим шоково скачане на цените. От ноември до декември цената на кашкавала е нараснала с 10%, на сиренето с 11%. Няма ръст на цените при свинското месо и ориза“.

Попитан дали българската, или вносната стока е по-скъпа, Иванов посочва, че особено при плодовете и зеленчуците българската стока по принцип е по-скъпа, но това се компенсира от в пъти по-високото качество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук