Служебното правителство даде отчет пред парламента днес.

Пеканов: Планът за развитие отваря възможност за безвъзмезден кредит за туризма

Планът за развитие отваря възможност за безвъзмезден кредит за туризма, коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му туристическият сектор е сред най-пострадалите. Това е и причината в програмата за икономическата трансформация може туризмът да използва средствата. 1.2 млрд.лв. има там ивсички представители на туристическия бранш трябва да знаят, че ще могат да получат безвъзмездна помощ и кредити.

Отворен съм за предложения как да балансираме помощта за бизнеса, предвидена в Плана за развитие и устойчивост. Залагането на финансови инструменти за печелившите фирми гарантира, че доходоносните бизнеси ще вземат кредитите и ще ги завъртят в икономиката, каза той.

Той уточни, че балансът между грантове и кредити може да се обсъжда в отговор на въпрос от Мая Манолова защо е намален размерът на безвъзмездната помощ за фирмите при условие, че средните и малки фирми още не са си получили помощите след първата вълна на пандемията.

Кирил Петков: В Банката за развитие не е имало контрол на риска

В Банката за развитие не е имало контрол на риска и свързаност между кредитополучателите

Той посочи, че оправданието защо са се давали толкова големи кредити, е било банката да бъде на печалба, тези креди били печеливши за банката.

„Това, което обаче забелязваме е, че за 2020 г. имаме загуба от 130 млн., а за първите 6 месеца на тази година загубата ще е близо 100 млн.”, заяви Петков.

Той защити съществуването на банката и подчерта какви са целите й – подпомагане на развитието на малкия и средния бизнес, особено в ситуации, когато търговските банки не могат да дават заеми на стартиращи компании, компании, които са новосъздадени или компании, които са с висока иновация и висок риск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!