Христо Иванов и Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце. Водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко го правите. Това заяви от трибуната на парламента председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Според него е неприемливо, че „Демократична България“ е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори.

„Вчера от трибуната на НС съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В Тази декларация бяха предявени амбиции и желание за намеса по отношение на състава на бъдещия МС и личностите, които да заемат постове в него. Четири дни преди тази декларация, по инициирана от ИТН среща тук, в това НС, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на ДБ. На тази среща от ДБ категорично заявиха, че нямат и няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата изпълнителна власт. Не знаем какво се е случило през изминалите четири дни, но тази позиция коренно е променена“, заяви Тошко Йорданов.

Той обвини Христо Иванов, че си е позволил от трибуната на парламента да изяви претенции относно бъдещия кабинет, но и да посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла – Кирил Петков, Асен Василев, проф. Николай Денков, които са чест от сегашния служебен кабинет, заради тяхната „експертиза и морална чистота“.

Защо ИТН се отказа от кандидатурата на служебния министър Асен Василев?

Съпредседателят на ИТН изнесе факти, свързващи финансовия министър Асен Василев. През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден постоянно да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива повече средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата.

Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира лесно фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма на Асен Василев започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

„Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Разбираме думата симпатия, но когато говорим за хора, носещи обществена отговорност, предпочитаме министри, които нямат проблеми със закона“, посочи още зам.-председателят на ИТН.

Тошко Йорданов: Какво се е случило през тези четири дни, че ДБ се е отметнала от своята позиция?

„Изведнъж решиха да поставят условия, да изразяват претенции и да се опитват да редят кабинет, без да е силата, която е спечелила изборите. За нас това е изненадващо и неприемливо“.

По късно Йорданов отговори, че ИТН са готови със състава на новия Министерски съвет. Изчакват единствено президентът Румен Радев да им връчи мандата за да обявят имената. И поясни, че няма да преговарят за имена, тъй като дори и трите протестни партии да се обединят, пак ще е правителство на малцинството. Затова поемат отгворността те еднолично, като първа политическа сила, да предложат правителство на малцинството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!