Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев

Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев.

„Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той.

По думите му, нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия.

Янев призова да се намали напрежението, да се спре с четенето на чужда преса и със спекулациите.

Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията“, посочи Янев.

„Нека не бъдем българофоби и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес. Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана“, посочи той.

 

Военният министър обясни, че решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки.

Припомняме, че в 16.30 ч. днес премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук