Точно в 14.46 местно време (7.46 българско), когато преди седем години бяха регистрирани първите трусове, цялата страна почете с минута мълчание паметта на жертвите. В Токио сведоха глави членовете на императорското семейство, премиерът Шиндзо Абе, министри, депутати, граждани.

На възпоменателна церемония в Токио с участието на представители на императорския двор и на дипломатическия корпус премиерът Шиндзо Абе каза, че стихийните бедствия са проблем на цялата международна общност. Той обеща правителството да продължи да работи за това всички пострадали от бедствието да могат да се върнат към обичайния си живот.

На 11 март 2011г. земетресение с магнитуд 9 по Рихтер разтърси крайбрежието на Тихия океан на дълбочина от 25 км.

Стихията засегна основно североизточния регион на Япония – Тохоку. Там огромни вълни цунами с височина над 10 метра заляха префектурите Ивате, Мияги, Фукушима, сривайки със земята цели градове и села.

Едва сега, седем години по-късно, 70 000 души най-сетне получиха правото да се завърнат по родните си места. Въпреки това голяма част от жителите на тази част ще останат още дълго в домовете за временно настаняване, предоставени им от правителството, тъй като изграждането на нови къщи напредва бавно, от страх, че аварията в АЕЦ Фукушима-1 може да се повтори.

До края на март японското правителство трябва напълно да завърши и обеззаразяването на районите, засегнати от радиация заради експлозията в атомната електроцентрала „Фукушима-1“.

Проверка установи, че в резултат на инцидента в атмосферата е бил изхвърлен два и половина пъти повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобилската ядрена авария и е наложително незабавното отцепване на района около АЕЦ. Засегнати бяха 11 града на обща площ 1150 квадратни километра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!