деца

Японският парламент прие изменения в закона за предотвратяване на тормоза над деца. Той забранява физическото наказание в семейството.

Приемането на изменения в закона бе инициирано след бруталното убийство на ученичка.

В началото на годината Япония беше разтърсена от историята на 10-годишната Миа Курихари, която беше бита и измъчвана от родителите си. В края на януари тя е намерена мъртва в банята на апартамента на семейството след продължителен тормоз и побои от страна на баща си.

Разследването установи, че в училищния въпросник момичето признало, че редовно е малтретирано от баща си. Въпросникът завършва с молба за помощ от учителя. Вместо да се застъпят за детето, държавните органи извършват длъжностно нарушение като предават въпросника в ръцете на бащата. Малко след това Миа е намерена мъртва.

Патолозите установили, че детето има следи от насилие по тялото и не е яло нищо поне два дни преди смъртта си. Миналата година момичето вече е било отнето от родителите си и дадено на приемно семейство заради подозрения, че е жертва на тормоз у дома. После, без основателна причина, тя е върната при родителите си.

Тормозът и побоите, на които бащата е подложил детето си с мълчаливото съгласие на майката, той оправдал с „образователна цел“.

Липсата на строги ограничения върху произвола на родителите затруднява навременния контакт с полицията, а органите, които се грижат за закрила на децата често не могат или не желаят да ги защитят от тормоз, казаха депутати по време на дебата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!