Адвокат от Виена заяви, че има участие в организирането на видеозаписа от срещата на лидера на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе с жена, представила се като племенница на руски олигарх.

Видеозаписът от разговора, който е направен през 2017 г. в Ибиса, доведе до разпадане на управляващата коалиция в Австрия и политическа криза. Щрахе, който заради скандала извади своята партия от коалицията, твърди, че това е била „постановка“.

Но и досега не се разкрива източникът на видеото, разпространено от немските медии „Зюддойче цайтунг“ и „Шпигел“. Те бяха първите, които го публикуват на 17 май.

В събота австрийски медии и германският „Билд“ получиха съобщение от адвокат („Билд“ съобщи името му – Рамин Мирфахрай), който твърди, че е организирал среща на високопоставен австрийски политик с момиче, което се представя, че е „племенница на бизнесмена Игор Макаров“.

Мирфахрей обяснява, че разговорът е създаден като част от „проект в подкрепа на гражданското общество, който използва техники за разследваща журналистика“. Кой стои зад този план, виенският адвокат не уточни.

В писмото му се посочва, че целите на публикуването на разговора на Щрахе с фалшива рускиня са законни и „демократично-политически“, а след това скандалът започва да се развива по непредвидим сценарий, а участващите в него политици решават как да реагират на случилото се.

Един от членовете на партията на Хайнц-Кристиан Страхе, Йохан Гуденус, който също присъствал по време на злополучния разговор в испанската вила, потвърди пред журналисти, че именно чрез Рамин Мирфахрай той се свързал с момичето от видеото.

Вече може да се счита, че „Альона Макарова” е фалшива – основателят на руската газова компания ИТЕРА Игор Макаров изобщо няма племенница и няма доказателства, че някой от Русия е участвал в случая.

Само че вицеканцлерът приема по време на разговора, че участието на Русия в издаването на „Кронен Цайтунг“ ще може да повиши подкрепата за Партията на свободата до 34%.

„Ако получите контрол над вестника три седмици преди изборите и ни помогнете да спечелим, ние сме готови да говорим за всичко“, добавя той.

Става дума за парламентарните избори, проведени през есента на 2017 г., в които Партията на свободата се класира на трето място.

В допълнение Щрахе предлага на жената да създаде компания от типа на австрийската Strabag.

Признавайки участието си в срещата, виенският адвокат Рамин Мирфахрей не обяснява защо било решено видеото да стане публично достояние през май 2019 г., две години след изборите. Също така остава тайна кой още е участвал в този своеобразен „проект в защита на гражданското общество и демокрацията“.

Според австрийските медии, Хайнц-Кристиан Щрахе е завел дело срещу три лица, за които се твърди, че са участвали в политическа атака срещу него, а Мирфахрай е един от тях.

Мистериозно, през април, преди публикациите в „Зюддойче цайтунг“ и „Шпигел“ известният немски сатирик и телевизионен водещ Ян Бомерман спомена за „руски бизнесмени приятели на Партията на свободата от вилата на олигарха на Ибиса“ на церемонията по награждаването на телевизията.

По-късно мениджърът на Бомерман обяснил казаното от него с това, че сатирикът е знаел предварително за съществуването на този видеоклипа, но не му е бил предложен запис за публикуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!