Петя Аврамова
на снимката: регионалният министър Петя Аврамова

Вероятно през месец юни ще бъде премахнат режимът на водата в Перник, съобщи пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По думите й в момента в язовир Студена има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона, започва изпускане на язовира.

„Към момента язовирът е пълен, затова очаквам по преценка на РЗИ-Перник, както и на министъра на околната среда и водите, режимът на водоподаване в града да бъде премахнат още през юни“, съобщи Аврамова.

Водопроводната мрежа е много стара, има много аварии и това обяснява защо се взима вода хем от язовира, хем от новопостроени водопровод до града, обясни министърът.

Сега с усилията на държавата и отпуснатите 30 милиона лева на общината се извършва рехабилитация, подмяна и изграждане на мрежата в самия град, като предстои голям проект на стойност над 103 милиона лева, които са по програма „Околна среда“, и бенефициент е ВиК-Перник.

Водата в града е годна за пиене, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството.

От ноември Перник е на воден режим и почти нямаше вода нито за питейни, нито за битови нужди. В началото на януари пък стана ясно, че във въздуха им има завишени стойности на серен диоксид. Няколко дни след това се установи, че и в малкото вода, която тече по тръбите и заради която трима души бяха приети в болница със съмнения за ешерихия коли, има манган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук