Казината в Лас Вегас, затворени вече повече от два месеца заради пандемията, ще могат да се отворят отново постепенно от следващата седмица, при условие че ограничат капацитета си и прилагат подходящи санитарни мерки, съобщи губернаторът на Невада, предава АФП.

Губернаторът Стив Сисолак взе решение да разреши отварянето на казината отново на 4 юни, след като се срещна със здравните експерти и комисията за контрол на игрите в Невада.

Преди десет седмици той постанови затварянето на казина, хотели и други туристически обекти, които привличат милиони посетители в Лас Вегас всеки месец, с милиарди долари печалба всяка година.

„Каним посетители от цялата страна да дойдат тук, за да се забавляват добре, както преди, но ще бъдем разумни и внимателни“, каза той пред журналисти във вторник вечерта, твърдейки, че е взел „всички възможни предпазни мерки “.

„Не мисля, че ще намерите по-безопасно място от Лас Вегас на 4 юни, с протоколите, които имаме, тестовете, които имаме, и проследяването, което ще бъде извършено дотогава“, настоя Стив Сисолак.

В своите препоръки, комисията препоръчва ограничаване наполовина на капацитета на заведенията и да не се допускат повече от трима души на игралните маси, а също така поиска премахването на един от два стола в редиците на игралните автомати, за да се осигури физическо дистанциране.

MGM Resorts, един от основните оператори в Лас Вегас, официално обяви в сряда възобновяването на работа на 4 юни на четири от своите казина-хотели, включително известните Беладжио и Ню Йорк-Ню Йорк.

Повторното отваряне трябва да бъде разрешено от комисията за игри за всеки отделен случай.

Някои служители изразиха загриженост за рисковете от възобновяване на дейността.

„Това е въпрос на живот и смърт за служителите. Призоваваме всички да бъдат изключително предпазливи“, заявяват от влиятелния профсъюз, който представлява около 60 000 работници в сектора на хотелиерството и казината.

По-специално синдикатът иска редовно тестване на служителите и осигурено защитно облекло (ръкавици, маски и т.н.). Повечето големи казина са разработили планове за възстановяване при бедствия, които включват такива мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!