Йенс Столтенберг
На снимката: Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес след срещата на външните министри на Алианса, че що се отнася до Украйна, „предстоящите дни вероятно ще бъдат по-лоши – с повече смърт, повече страдания и повече разрушения, тъй като руските въоръжени сили внасят по-тежко въоръжение и продължават атаките си в цялата страна“, съобщават световните медии.

„Северноатлантическият алианс очаква през следващите дни ситуацията в Украйна да се влоши и да има нови жертви и пострадали, нови разрушения“, каза генералният секретар на НАТО на пресконференция.

Генералният секретар на Алианса заяви, че Украйна е свидетел на „най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия насам“.

„Градове са превзети, болници, училища, жилища са обстрелвани, има безразсъдни действия около атомни електроцентрали и много убити и ранени граждани“, каза Столтенберг.

Столтенберг заяви, че НАТО призовава Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна и да започне преговори.

„Призоваваме руския президент Владимир Путин незабавно да спре тази война, да изтегли всички войски от Украйна без условия и да прибегне до истинска дипломация“, каза той.

НАТО е длъжна да гарантира, че конфликтът в Украйна няма да излезе извън пределите на страната, а не да търси война с Русия, заяви генералният секретар. „Ние сме длъжни да гарантираме, че конфликтът в Украйна няма да се разпространи извън нейните граници, защото подобно развитие би било още по-разрушително и опасно. НАТО не се стреми към война с Русия“, каза той, като отбеляза, че Алиансът ще поддържа отворени канали за военна комуникация с Русия, за да се избегнат инциденти.

Столтенберг също така посочи, че Алиансът ще разгледа последиците от конфликта в Украйна за евроатлантическата сигурност. НАТО се съгласи, че в небето на Украйна не трябва да има самолети на Алианса.

НАТО приветства също усилията за създаване на хуманитарни коридори за изтегляне на жителите и доставка на хуманитарна помощ за Украйна.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук