Започва ползотворна година за интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Това заяви комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, който присъства на форум на високо ниво за регионалната интеграция на Балканите.

Конференцията, чийто домакин е премиерът Бойко Борисов, събра в София лидерите на страните от Западните Балкани – косовският президент Хашим Тачи и президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и еврокомисарят Йоханес Хан.

форум

По думите на европейският комисар по интеграцията, още миналата година среща държавните и правителствени ръководители бил приет план от 15 точки, който да подобри свързаността в региона.

„За последните 10 г. търговията на държавите в балканския регион се удвои, но търговията вътре в региона не се увеличи, и това е неизползван потенциал”, каза Хан.

И добави:

„Необходима е повече гъвкавост в правните аспекти. Благодарен съм, че по време на българското председателство ще имаме силна подкрепа и тя ще продължи и по време на председателството на Австрия. Така че започва ползотворна година за интеграцията на Западните Балкани”.

Преди началото на форума премиерът Бойко Борисов обсъди развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия със сръбския си колега Ана Бърнабич.

форум
на снимката: премиерът Бойко Борисов, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева, сръбският премиер Ана Бърнабич

Двамата премиери са дали приоритет на договореното изграждане на газопреносната връзка между България и Сърбия.

Те са оценили високо и напредъка по проектите от взаимен интерес, като изграждането на магистрала Ниш – София и електрификацията на железопътната линия Ниш – българска граница.

Във фокуса на дебатите между лидерите от Западните балкани ще бъдат възможностите да се засили европейската интеграция в региона и да се реализират общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

За България стратегически важен е коридор номер 8 и изграждането на свързващата инфраструктура. Със Световната банка ще се търсят  механизми за осигуряване на необходими средства за изграждането на магистрали и жп линии в региона.

По време на форума, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева заяви, че инициативата на българския министър-председател за свързаността на държавите от Западните Балкани се цени високо от всички лидери.

форум
На снимката: Бойко Борисов, Кристалина Георгиева, Йоханес Хан, Ана Бърнабич и Зоран Заев

„Всички политици от региона са единодушни за ползите от Вашата инициатива и обещават да осигурят всичко необходимо на територията на държавите си“, заяви Георгиева.

„Ще продължим да работим активно за строителството на пътища и контролно-пропускателни пунктове, за да могат гражданите да пътуват лесно от една държава в друга“, поясни премиерът Борисов.

форум
на снимката: Премиерите на България, на Косово, на Сърбия и вицепремиерът на Македония Бойко Борисов, Хашим Тачи, Ана Бърнабич и Кочо Ангюшев проведоха работна среща в София

В разговора беше подчертано, че това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите в тази част на Европа и подобряване на връзките със съседните държави-членки на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!