Елена Йончева, Мария Габриел

Водачите на евролистите на ГЕРБ и „БСП за България“ Мария Габриел и Елена Йончева се изправиха една срещу друга в дебат в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Йончева заяви, че обвинението към Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности.

„Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая – президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив“, заяви Йончева.

От своя страна Мария Габриел изтъкна качествата си като водач на листата на ГЕРБ.

„За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост“, заяви Габриел.

КОРУПЦИЯТА

Елена Йончева цитираше различни доклади за корупцията и злоупотребите с европейски средства в България и повтаряше тезата, че българите са най-бедните в Европейския съюз (ЕС). Мария Габриел се опитваше да връща разговора в европейската тематика и цитираше други данни. Тя дори обяви, че Йончева се държи като кандидат за избори за национален парламент или за лидер на БСП.

Елена Йончева изтъкна, че нейната битка е срещу корупцията, която тя настоява, че ще може да води още по-ожесточено като евродепутат.

„Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват“, каза Йончева.

Габриел пък цитира първото изречение от въпросния доклад: „Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите стрруктурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж“. „Това е оценката на ЕК за последния доклад за страната ни“, заяви Габриел. Тя цитира и други доклади, последният от които – на Fitch Ratings от края на март 2019 г., в които е записано, че България е в една много добра позиция спрямо други държави и това дава възможност за повече перспективи“.

ДОХОДИ И ЗАПЛАТИ

„Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм, но трябва да продължим да говорим по този въпрос. Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека да се вземат предвид и реалностите в България“, заяви Габриел.

„Заплатата в България трябва да отговаря на покупателната способност. Иначе може да се превърнем в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика и на всички програми – образователна, за здравеопазване, за селско стопанство“, коментира лидерът на листата на БСП. Тя направи сравнение между доходите у нас и в Румъния и заяви, че северната ни съседка има по-добри показатели за развитие.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

В последния кръг от дебата двамата кандидати имаха възможност да зададат въпроси една към друга. Мария Габриел попита Йончева по кои теми ще работят в Европа, а тя й отговори, че е готова да работи с „честни и почтени хора“ по наболели теми като справедливост, бедност и демографска криза, тъй като България се превръщала в демографска пустиня. Кандидатът на „БСП за България“ отново цитира доклад – този път на Световната банка, според който 22% от БВП у нас се губи в резултат на корупция. Габриел я коригира и обяви, че вторият изнесен офис на банката с 400 работни места ще е у нас.

Елена Йончева обяви, че според „Репортери без граници“ властта и престъпността отказват натиск над журналистите в България и че властта и престъпността са едно и също нещо. След което попита Габриел за битката с фалшивите новини. Настоящият еврокомисар отговори, че се бори с тях, но има две червени линии, които не прекрачва – свободата на словото и достъпът до информация. После благодари на медиите в България, че с разкритията около имотните скандали са опровергали класациите и могат да помагат за изграждането на страната.

На въпрос на Йончева как след тези скандали Габриел застава като лице на ГЕРБ водачът на листата на партията на Борисов обяви: „Нека не бъркаме изборите. Ние не сме тук за национални избори. Мога да защитавам националния интерес. При защита на националния интерес в Европа нямат място тяснопартийните дразги. За мен е важно държавата да не се опитва да замазва при злоупотреби.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук