Румен Порожанов
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви министър Порожанов. В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент.

Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Въпросът за оставката на Порожанов висеше в общественото пространство от седмици – след като започнаха масовите проверки за злоупотреби с европейски средства при изграждането на къщи за гости у нас.

В периода, когато са извършвани злоупотребите Порожанов беше директор на Държавен фонд „Земеделие“ – органът, който одобрява проектите и е задължен да осъществява контрол.

Въпреки че министърът заявяваше многократно, че когато оставката му бъде поискана от министър-председателя, той ще напусне поста си. Борисов от своя страна също декларираше, че няма да се поколебае да поиска от земеделския министър да си тръгне от поста, ако бъдат установени данни за нарушения от негова страна.

Към момента все още не се съобщава за такива, въпреки че преди дни стана ясно, че КПКОНПИ и е премахвала данни от електронната имотна декларация на Порожанов. След като тази информация се появи, той поиска да бъдат публикувани и двата варианта на декларацията му, както и тази на съпругата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук