Елена Йончева
На снимката: Елена Йончева

Концесията на летище „София“ най-вероятно ще бъде дадена на турска фирма и БСП вече три години предупреждава, че това ще се случи, каза водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя припомни, че служебното правителство на Герджиков е спряло концесията, защото тя представлява заплаха за българската национална сигурност, но без да припомни с какво.

„Летище „София“ е печелившо, в последните години приходите му се увеличават с 20% и стигат до 168 млн. лв. Печалбата на летището е почти 13 млн. лв. годишно. Расте и броят на пътниците. Защо е нужно печелившо предприятие да се дава на концесия?“, попита Йончева, въпреки че предложената най-добра концесионна такса от 33 млн. евро превишава 5 пъти цитираната печалба и очевидно дава отговор на върпоса.

По думите на водача на листата на БСП правителството дава на концесия или продава всяко печелившо българско предприятие, защото работи за един тесен кръг от хора. Йончева каза още, че твърдението, че държавата е лош стопанин е абсурдно, защото кандидатите, които са подали оферти, са държавни фирми. Тя пропусна да коментира причините за незавидното състояние на летището под държавно ръководство.

„Днес кранчето за газта се държи от Турция, искат да й дадат и българското летище. Ние няма да позволим това да се случи. Няма да позволим печеливши предприятия да бъдат раздавани в ущърб на българския национален интерес“, категорична бе Елена Йончева.

„Това правителство е една шайка и те сами се наричат така. Тази дума, вече е част от речника на много български организации, сред които от днес е и АИКБ, защото цената на промишления ток се вдига два пъти“, каза още Елена Йончева.

Водачът на листата на БСП коментира, че за предприятията това означава съкращаване на работни места и намаляване на заплатите. По думите на Йончева България неслучайно е на последно място в Европа по всички показатели. Всичко това е в резултат от корупцията, сивата икономика и срива на чуждестранните институции. Затова 26-и май трябва да бъде денят на края на ГЕРБ, заключи Елена Йончева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук