Йордан Божилов
На снимката: Йордан Божилов

България се снишава, когато става въпрос за отношения спрямо Русия. Трудно взимаме позиция и гледаме да сме някак между Русия, НАТО, между ЕС. За мен това е притеснително. Това коментира председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов специално за Дебати.бг.

Припомняме, че на вчерашния КСНС не беше поставен акцент върху напрежението НАТО-Украйна, въпреки че в момента това е приоритетен външнополитически въпрос.

Най-вероятно е имало обсъждане, но анализите, са били класифицирана информация. Освен това ситуацията е динамична и бързо се мени. Това стана и тоно преди съвета, когато стана ясно, че Русия започва изтегляне на част от въоръженията по границата, което всъщност беше и причината да се породи това напрежение.

Според него всяко едно заявление сега би могло да бъде прибързано. Но въпреки това е очевидно, че позицията ни в НАТО е колеблива.

Ние като че ли нямаме самочувствие, че сме членове на НАТО. Но ние сме съюзници и нашият глас в НАТО е равен на всяка друга държава. Това е валидно и за ЕС. Така и не се научихме след влизането си, как да защитаваме нашите интереси.

Експертът очерта и още един проблем, заради който не изразяваме твърда позиция – голяма част от българите не разглеждат Русия като потенциална заплаха.

Всеки политик би се притеснил да заеме по-твърда позиция, за да не изгуби избиратели и подкрепа. Никой българин, както и европеей не иска война. Идеята, че може да има конфронтация с Русия също не е популярна.

Той очерта като основен фактор и зависимостта ни от Русия в много направления.

България е и страшно зависима в много направления от Русия. доставките на газ, петрол, ядрено гориво, ремонт на част от военната техника. Към това се прибавя и хибридната война.

Ще бъде ли поставен въпросът със забавянето на американските изтребители по време на посещението на Асен Василев във Вашонгтон; може ли да очакваме, че министърът на отбраната ще заеме по-твърда позиция по казуса НАТО-Украйна на срещата в Брюксел; има ли разногласия в коалицията по темата за разполагане на чужди войски у нас и защо състоянието на армията ни продължава да е лошо, въпреки милиардите, които се отделят ежегодно – четете цялото интервю на Дебати.бг ТУК

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук