Йордан Божилов
на снимката: Йордан Божилов

Категорично подкрепям избора на самолет F-16 за българската армия, но в процедурата имаше много проблеми. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг бившият началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Йордан Божилов.

„Тези проблеми са свързани до известна степен с неясната концепция, която съществуваше и преди редица години, която води и до проблеми в решенията на различните органи – Народно събрание и Министерски съвет”, каза той.

Той обясни, че през 2012-та година е имало възможност за закупуването на самолети и цялото наземно оборудване, въоръжение (ракети, бомби и т.н.), но това е пропаднало.

„Това е проблем на България – на управление, на управленски решения. Не е проблем на САЩ или на Швеция. Оттук се породиха много противоречия. Може би това създава напрежението, но пак ще кажа: това са проблеми на нашите решения.”

И добави:

„И двата самолета, които сега се конкурират: F-16, т.нар блок 70 „Вайпър” и „Грипен”, и двата са добри самолети. Но и двата самолета имат различни характеристики. Тук е много важно, когато взимаме решение, да дадем пълната аргументация защо взимаме едно или други решение.”

Цялото интервю с експерта Йордан Божилов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!