Мая Манолова
на снимката: омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова настоява за съдействие от европейския омбудсман Емили О‘Райли във връзка със спорните законодателни поправки в пакета „Мобилност 1“.

Според нея, промените категорично са в ущърб на българските превозвачи.

Манолова е изпратила писма и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни с искане поправките да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат.

Омбудсманът посочва, че „приемането на предложените поправки засяга сериозно основни права на превозвачите от всички източноевропейски държави, като същевременно грубо нарушава функционирането на общия пазар, конкурентоспособността, правото на достъп и свободното движение на хора“.

По думите й новите изисквания, свързани със задължението на шофьорите да се връщат у дома на всеки 4 месеца, забраната на нощуват в кабините на тировете, при липса на изградени охраняеми паркинги и мотели, и новите правила за плащане, ще нанесат тежък удар на българските превозвачи и ще засегнат над 150 000 шофьори и техните семейства.

Манолова припомня проблемът с двойния стандарт на храните и „неравноправното и дискриминационно третиране на бизнес организации и български граждани”.

Според нея това е поредна проява на политиката „Европа на две скорости”.

Омбудсманът подкрепя идеята за въвеждане на правила, но смята, че „този ограничителен и протекционистичен подход не съответства на принципите на ЕС и общия пазар и води до неравноправно третиране на някои от субектите на ЕС“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!