Светослав Малинов
на снимката: Евродепутатът Светослав Малинов

Предложените текстове в пакет „Мобилност” са много добре организиран опит да бъде намалена нашата конкурентоспособност, да бъдат създадени проблеми на нашите автопревозвачи.

Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг българският еврокомисар Светослав Малинов.

„Те са маркирани като уж загриженост за българските шофьори и част от предложенията са нормални. Да, аз мисля, че всички шофьори, които имат тежки курсове, трябва да имат възможност да почиват по най-добрия начин. Но вътре, под маската на тази загриженост, са вкарани неща, които удрят бизнеса като цяло. Това не може да се скрие”, коментира той.

Според него, най-фрапиращ е примерът за задължението на всеки четири седмици камионът да се връща в страната, в която е регистрирана фирмата.

„Това е абсолютно дискриминационно спрямо държавите от географската периферия. Това се вижда с просто око. А вчерашното предложение – на 4 седмици да се връща и превозното средство в държавата, в която е регистрирана фирмата, е директна провокация и то не може да бъде по никакъв начин обяснено, освен като тормоз на фирмите, които са в географската периферия”, коментира евродепутатът.

По думите му оттук нататък българските евродепутати трябва да се борят пакетът да не влезе в пленарна зала на ЕП.

„Ако влезе в пленарна зала този пакет, нищо не сме спечелили. Може би се очертава най-лошият вариант. Ако не влезе в пленарна зала, може да се каже, че сме отложили, което си е победа с оглед на ситуацията в момента, а именно предстоящите евроизбори, които ще изтласкат гласуването далеч на есен, с ново мнозинство, което се надяваме да е по-благосклонно към нашите проблеми.”

Цялото интервю с евродепутатът Светослав Малинов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!