Светослав Малинов
на снимката: Евродепутатът Светослав Малинов

Мълчанието на ГЕРБ след проведените у нас избори за парламент и европарламент е скандално, а поведението на Делян Пеевски показва слабостта на партията на Бойко Борисов.

Това мнение изложи в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът и преподавател в Софийския университет Светослав Малинов. По думите му ПП-ДБ са казали предостатъчно и тъй като са заявили, че са в опозиция, те няма какво повече да говорят.

Те казаха, че няма да участват в правителство на ГЕРБ и ДПС, казаха, че ще са в опозиция. Те казаха, каквото имат да казват. Всичко повече от това не интересува публиката и в някакъв смисъл е за тяхна вътрешнопартийна консумация.

Това, което обаче не е за партийна консумация и цялата държава чака да го чуе, е пресконференцията на ГЕРБ и на лидера [Бойко] Борисов да каже какво ще прави. Не всеки има какво да говори в изборната нощ и не всеки трябва да говори дълго.

Победителите обаче трябва да говорят дълго, не защото трябва да се хвалят с победата си – защото в победата на ГЕРБ няма абсолютно нищо за хвалене. Те са длъжни да говорят дълго, защото те държат ключа към следващото правителство.

В този смисъл, мълчанието на ГЕРБ е скандално, поведението на ПП-ДБ е разумно, а поведението на Пеевски показва слабостта на ГЕРБ. Лидерът на втората партия приканва първия да си влезе в задълженията“, допълни Светослав Малинов.

Радев отговори на Пеевски: Не коментирам паник атаки, тук дума има медицината

По думите му поведението на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски през последните месеци показва, че той се чувства реален победител и лидира процеса.

По отношение на изборните резултати доц. Малинов коментира, че всички неприятни прогнози относно вота са се сбъднали.

Още, когато се стигна до тези избори, бяха направени няколко прогнози от анализаторската общност и от мен лично – че това са едни излишни избори, безсмислени от гледна точка на националния интерес, не от гледна точка на партиите, че избирателната активност ще бъде много ниска – обърнете внимание, че това беше прогноза, която на практика направиха всички сериозни анализатори, и че няма да има по-лесно са формиране на правителство мнозинство, независимо, че е различно.

И тогава се появи тезата, че парламентът ще бъде по-фрагментиран и се очакваше, че ще има нови участници. Тази прогноза се сбъдна.

БОЕЦ сезира ДАНС за шпионска дейност в полза на Русия, извършена от Николай Марков от “Величие”

Това, което не можаха да предвидят колегите, включително и аз, коя точно от партиите, които бяха под чертата на миналите избори и коя от новите формации ще премине 4-процентната бариера“, обясни Малинов.

Според него, ако до този момент ПП-ДБ не са взели отношение по изборите, биха могли да оставят впечатлението, че обмислят дали да участват или не в правителството.

Цялото интервю със Светослав Малинов четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук