Кадър: БНТ

Президентът Румен Радев отговори на нападките на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за незабавно свикване на консултации за съставяне на правителство.

Поводът за изявлението на Пеевски е, че президентът „иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин“.

Запитан за критиките от Делян Пеевски за негов евентуален бъдещ политически проект, президентът каза:

Не коментирам паник атаките на който и да е политически лидер. Тук дума има медицината“, посочи президентът.

Той коментира резултатите от последните парламентарни избори.

Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в тези избори е ясен показател, че те не се идентифицират, както с предизборните послания, с черния ПР, който се разгърна активно в тази кампания, и най-вече с поведението и действията на партиите след изборите, каза Радев, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“.

Помолен за коментар за изборните резултати държавният глава каза, че очаква от партиите да направят един много задълбочен и откровен анализ защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази дълбока пропаст между българите и политически партии.

„Радев иска да предаде страната в ръцете на Путин“: Пеевски зове за незабавни консултации за правителство

Според него в една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. „Тяхна е отговорността и те не могат да избягат от нея“, допълни президентът.

Явно провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на някаква алтернатива, каза държавният глава. Според него трябва да е ясно, че всяка една нова партия, която прекрачи българския парламент, тепърва трябва да разкрива и да отстоява своите позиции и изобщо своята роля в този парламент.

В отговор на въпрос влез ли е решение кога ще свика първото заседание на новия парламент, Радев отговори: „Как да го свикам, едните лидери се скриха във фейсбук, другите се разбягаха по селата, а трети хванаха гората, чакам ги да се върнат“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук