Йордан Божилов
на снимката: Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на Софийския форум за сигурност и експерт към БАН Йордан Божилов коментира перспективите пред модернизацията на българската армия. По негови думи е непонятно защо властите избират да ремонтират и купуват стара руска бойна техника, вместо да се насочат към модерни оръжия.

Божилов е на мнение, че колкото повече се бави модернизацията на армията ни, толкова по-трудно осъществима е тя.

„Процесът на модернизация трябва да бъде ускорен. Колкото повече се отлага във времето, толкова повече ние губим способности, толкова по-малко можем да участваме с нашите съюзници за гарантиране на общата сигурност, вкл. сигурността на България.”

Според Божилов България няма нужда да модернизира старите руски самолети „Су”, които са по-скоро за нападения. Експертът е категоричен, че страната ни има нужда от модерна отбранителна техника, която да служи както на страната ни, така и на НАТО.

Парите за отбрана у нас се харчат изключително нерационално, смята Божилов. По негови думи по-голямата част от тях се харчат за поддръжка на кадрите, които отгоре на това са немотивирани и недобре обучени да работят с модерна техника.

„Над 70% отиват само за издръжка на военнослужещите – заплати, компенсации, допълнителни възнаграждения и т.н. 20% и повече отиват за поддръжка на старата техника, на сградите и много, много малко отива за превъоръжаване. Ние виждаме, че светът се променя драстично, много бързо, а същевременно нашата техника остарява. Ето това е проблемът – много малко инвестиции в нови технологии.”

Експертът е на мнение, че освен в техника, трябва да се инвестира и във военнослужещите, които в момента не са достатъчно добре подготвени да работят с тази нова техника. Трябва да се работи за малка, но добре квалифицирана армия, заключи Божилов.

Цялото интервю с експерта очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!