На снимката: Депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Предстоящият вот на недоверие ще покаже и има ли управляващо мнозинство това правителство в този парламент, заяви Йордан Цонев от ДПС след среща със социалистите, които са инициатори на опита за сваляне на кабинета. Той добави, че ДПС ще подкрепи вота, тъй като има редица причини за това, и „най-формалната е, че сме опозиционна партия“. По думите му математиката показва, че след разрива с „Атака“ управляващите нямат мнозинство.

„Чисто математически, след излизането на „Атака“ то няма такова, и ако има такова мнозинство то ще се види в зала и то трябва да бъде преформулирано, ако има мнозинство. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват опозиционни гласуват за вота правителството ще падне”, зави Цонев.

Най-съществената причина ДПС да подкрепи вота на недоверие е водната криза в Перник, каза Цонев.

„Както виждаме, политиката в сферата на водите, на отпадъците, изобщо в сферата на екология, която води управляващата коалиция, най-меко казано, е хаотична. Тя води до кризи перманентни и смятам, че резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки”, заяви Цонев.

По думите му чрез дебата трябва да се види какви са истинските проблеми.

Очаква се вотът на недоверие да бъде внесен на 20 януари. Той ще е четвърти срещу кабинетът „Борисов 3“ и поне математически изглежда най-перспективен, защото ако всички извън управляващата коалиция, считана без „Атака“, го подкрепят, се събират 124 гласа при необходими 121.

На практика обаче е малко вероятно да се получи такова единство. В петък БСП ще проведе консултации с независимите депутати, сред които има хора от „Атака“, и с „Воля“, но едва ли ще успее да постигне пълната им подкрепа. Въпреки че вече „Атака“ се държи като партия вън от управлението, не е вероятно да подкрепи вота, а от воля вече имаше намеци, че няма да го направят. Те обявиха, че имат серия въпроси от БСП около вота на недоверие, като най-важните са има ли БСП намерение да опита да сформира кабинет в този мандат на НС и с кого и дали вотът не се инициира за укрепване на позициите на Нинова преди изборите за лидер на БСП през април.

БСП и ДПС имат заедно 104 депутати, което означава, че след консултациите ще трябва да спечелят поне още 17 депутати на своя страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!