Даниела Дариткова
На снимката: Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ

Всички парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Воля ще се включат в работната група за промени в Изборния кодекс, съобщиха на брифинг в парламента представители на политическите сили. Консенсус за работната група, която да изготви промени в изборното законодателство, е постигнат на председателски съвет днес, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Депутатите си поставят за цел в рамките на 3 месеца да анализират резултатите от изминалите избори и да изработят законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани.

„На очакванията им изборният процес да бъде максимално прозрачен и да гарантираме сигурност, че всеки даден глас за избор на парламент или всеки друг избор, ще бъде коректно отчетен, ще се даде достатъчна легитимност на избора и по този начин разчитаме да повишим доверието в изборите, доверието в политическата система. Резултатът, който очакваме, е накрая да се получи избор, който да бъде максимално легитимен“, заяви още Дариткова.

От ДПС обявиха, че се надяват на отговорно политическо поведение и промените в изборното законодателство да спазват препоръките и законите на страната и Конституцията, а и препоръките на европейските институции.

Дариткова съобщи, че в работната група ще участва и левицата, но на брифинга на присъства техен депутат, тъй като в същия момент вървяха консултациите за предстоящия вот на недоверие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!