Парламентът одобри създаването на временна комисия за разходите за COVID-19, по идея на БСП. Депутатите се скараха кой трябва да е председател на тази комисия – дали от опозицията, или от управляващата коалиция. Депутатите от ГЕРБ не предложиха свой кандидат за председател и подкрепиха предложението на ДПС.

В крайна сметка парламентът реши временната комисия да се ръководи от Йордан Цонев от ДПС. Така той пое ръководството на комисията с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Воля“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова представи по-рано идеята:

„Предлагаме председател на комисията да бъде народен представител от опозицията с два аргумента. Първо това е традиционна и работеща европейска практика в много държави-членки на ЕС. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира,когато председател на комисията е председател на опозиционна сила“, заяви още Нинова.

Според нея е удобно управляващите да управляват себе си.

„Това няма да доведе до резултата, който целим: прозрачност, ефективност и достъп на цялото общество и информация къде отиват техните пари“, заяви още лидерът на БСП.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че „Обединени патриоти“ ще подкрепят създаването на Временна комисия за разходите от COVID-19, но не сме съгласни тя да се оглави от опозицията.

„Нашата група считам, че единодушно ще подкрепи създаването на една такава комисия. Няма лошо, нека да има публичност, нека да има прозрачност. Нека да има дай Боже доверие на обществото към управлението на държавата. Лично аз и надявам се и моите колеги ще ме подкрепят не сме много съгласни с вашето предложение председател на комисията да бъде от опозицията и то от БСП. По силата на каква логика?“, каза още Симеонов.

Той се спря на аргумента на Корнелия Нинова, че има такава европейска практика.

„Аз не знам дали тази европейска практика може да се приложи към българската опозиция. Ако мога да направя една обща оценка, аз не виждам нещо европейско в поведението на нашата опозиция“, изтъкна още Валери Симеонов.

Според него три години се преминава от скандал в скандал.

„С други думи считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин“, заяви още Симеонов.

Лидерът на НФСБ обърна внимание, че този председател ще има по-голям достъп до медиите и точно това искат от БСП.

ГЕРБ също подкрепиха създаването на комисия:

„От името ПГ на ГЕРБ искам да изкажа нашето становище, а то е, че ще подкрепим категорично създаването на една такава временна комисия. Надяваме се тя да покаже с фактите, които ще установи и изнесе публично, че всеки един лев на българския данъкоплатец са се харчили по разумен начин“, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Според него е хубаво управляващите да не бъдат с водеща позиция и да нямат водещото място.

„Затова считаме, че тя трябва да бъде дадена на опозиционна партия“, каза още Ненков. По думите му това обаче не трябва да е БСП.

„Подозираме, че създаването на една такава Временна комисия иска да създаде усещането, че има нещо скрито, че едва ли не има някаква непрозрачност в начина на харчене на парите в ситуацията с кризата преди два месеца“, допълни още Александър Ненков.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че не е необходимо да се използва тази трибуна за създаване на напрежение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук