Кирил Ананиев
на снимката: Кирил Ананиев

Здравният министър Кирил Ананиев публикува 4-те заповеди, които влизат в сила от днес и ще действат до края на обявената извънредна епидемична обстановка (ИЕО), която замени извънредното положение, пише Лекс.бг.

С тях се продължават мерките и ограниченията, свързани с посещения на обществени места, пътувания, лечение на заболели, както и се утвърждават правилата за работа в условията на коронавирус. Според председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски тези противоепидемични мерки вече ще са „новата нормалност“ до пълното овладяване на коронавируса.

Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

До 14 юни остава забраната за посещения на игрални зали, дискотеки и барове, закритите площи на заведенията и моловете. Остава забраната и за учебни занятия, както и работата на детските градини. Сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха, че работата на яслите и градините може да бъде възобновена най-рано след седмица, ако наблюдението на работата им в други страни покаже, че няма риск за увеличение на заболеваемостта.

Парковете обаче вече са свободни за посещения за всички и няма ограничения. Спазването на дистанция от 1,5 м остава задължителна за всички хора, които не са от едно семейство и се намират на открити обществени места – паркове, улици, автобусни спирки и др. Носенето на предпазни маски, шалове или шлемове остава задължително за закритите обществени места – в градския транспорт, магазините, храмовете, държавната администрация, спортните и културни обекти.

В заповедта на министъра отново се казва, че остава забраната за масови спортни мероприятия, включително работата на фитнес клубовете, но се разрешава на професионалните футболни клубове да започнат триседмичен подготвителен период. Футболното първенство пък може да започне на 5 юни, но без публика. Разрешава се и на спортистите да започнат подготовка в спортните бази по програмата им за олимпийските игри догодина.

Остава разрешението за посещения на музеи, галерии, библиотеки и кина, но с до 30% от капацитета им, но забраната за работа на театри и концерти остава.

За посещенията на хранителните магазини ще остане досегашната схема, при която от 8,30 ч. до 10,30 ч. ще бъдат допускани само хора на видима възраст над 60 години.

Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.

С нова заповед на министър Ананиев се въвежда задължителна изолация и болнично лечение на болните от коронавирус, които са над 60 г., независимо как протича заболяването при тях, както и за хората с хронични заболявания. Останалите за домашно лечение болни ще бъдат под задължителна изолация за 28 дни и до един отрицателен тест за вируса. Те са длъжни да не напускат дома си до края на изолацията.

Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

Остава и препоръката за организиране на работа от разстояние за всички работодатели, които могат да си го позволят. Останалите пък трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между работниците, средства за защита, както и да дезинфекцират редовно помещенията.

Заповед № РД-01-265/14.05.2020 г.

До 14 юни остава и забраната за влизане в България на чужденци, освен дългосрочно пребиваващите и техните семейства. Изключение се прави само за официални длъжностни лица, определени категории работници и транзитно преминаващите.

От щаба съобщиха днес, че през последното денонощие са потвърдени още 31 души с коронавирус от направени общо 1611 проби. Така общият брой на случаите стана 2100, а излекуваните са 521. Починалите през изминалото денонощие са трима и така жертвите стават общо 99.

„Все още в страната, за наше щастие, продължава клъстерното разпространяване и установяване на болестта. Изследваме контактните лица към дадени установени клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстера, толкова по-малко болни засичаме. При тези, които са контактни лица от първи ред, има доста висок процент на заразени, а колкото повече се отдалечаваме – при контактните лица от втори ред са по-малко заболелите“, обясни проф. Мутафчийски.

По думите му, клъстерното разпространение на вируса е и причината за колебанията в броя на установените случаи в последната седмица, когато в отделни дни варират от 30 до 70.

„За всички, които се изказват, че в зависимост от пробите е броят заразени, днешната ситуация показва, че това не е така. Ако продължим в този дух и да могат хората на доц. Кунчев да взимат конкретни мерки за клъстери, това дава по-големи шансове за по-нормален начин на живот в бъдеще“, допълни Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук