Надежда Йорданова

„Публичният дебат беше проведен вчера в рамките на 9 часа, присъстваха медии, излъчваше се онлайн. В рамките на 12 месеца ние дебатираме тази тема с участието на главния прокурор 3 пъти. Така че това е един от най-обсъжданите законопроекти в тази държава. Разгледани са всички негови аспекти“

Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова отхвърли предложението за дебат между нея, главния прокурор Иван Гешев и председателя на „Демократична България” Христо Иванов в интервю за БТВ.

„Законопроектът е в парламента, така че не виждам подобни други дебати с какво биха могли да допринесат.”, обясни Йорданова.

По повод твърденията от страна на главния прокурор, че закриването на спецправосъдието ще предизвика институционален хаос, министърът на правосъдието заяви:

„Всяко едно от тези твърдения е квалификация, неподкрепена с конкретни данни. Законопроектът предвижда делата, които са започнати, да бъдат довършени от същите министри. Има конкретни правила. Не става въпрос за закриване на цялото правосъдие, става въпрос за закриване на специализираното правосъдие, тоест само на една малка част, при ясно разпределение на висящите дела.”

Йорданова заяви, че са получени много резонни препоръки и  становища, които фокусирано целят да подобрят предложенията за това как трябва да бъде уреден статутът на магистратите от закриващите се съдебни органи. Тя обясни, че те ще бъдат обсъдени с готовност между първо и второ четене.

„Асоциацията на прокурорите вчера заяви, че ясно тяхното предложение е разгледано, тъй като част от техните бележки вече са възприети в настоящия законопроект. Така че няма нито едно становище, което да не е разгледано, описано и прегласувано.”

Относно изявлението на Гешев, че всички мотиви за премахването му са „правно нищо”, Йорданова обясни:

„Всеки един мотив за премахването на Гешев не е правно нищо. Всеки един от случаите се основава или на влязъл в сила съдебен акт, или на акт, подписан от главния прокурор, или на негови изявления в медиите, които са се опровергали категорично с последващите събития.”

Йорданова даде конкретен пример с протестите от 2020 година, когато Иван Гешев неколкократно поздрави МВР за опазване на реда. Няколко месеца по-късно обаче излязоха записи на побой зад колоните на Министерския съвет. Тя отбелязва, че едно от лицата участвали в побоя по-късно е било назначено в Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство лично от Гешев.

Относно посещението на европейския главен прокурор – Лаура Кьовеши, от днес ЙОрданова коментира, че европейските делегирани прокурори не могат да свършат работата на нашите национални прокурори. Причината е, че те отговарят за различни групи престъпления. Тя определи срещата си днес с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши като „изключително продуктивна“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук