Илияна Йотова

Би било престъпление, ако „превърнем вазовата „Епопея на забравените“ в нашата „епопея на отречените“. Няма да допуснем поругаване на собствената ни история. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си в Казанлък на тържеството отбелязване на 144-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Трети март роди надеждата, че е възможно национално единение, роди мечтата всички българи да живеят в една държава достойно и справедливо. Трети март роди българското съединение и независимост. Днес някои „родолюбци“, наши и чужди, се опитват да редактират историята и да пренапишат нашата памет.“

Йотова подчерта, че свободата не е подарена, за нея е заплатена най-висока цена с живота на най-свидни чеда.

„Днес като свободни хора в умовете и сърцата си се противопоставяме на войната и в един глас трябва да кажем – прекратете безумието, спрете разрушенията и безразсъдството. Не са достатъчни декларациите на институциите, трябва общият глас като народ. Няма по-голяма присъда от тази на хората, но и няма по-голяма сила от силата на народа да променя. Няма аргумент, няма оправдание за унищожените домове, прокудените хора, изпепелените училища и смъртта на невинните“, подчерта вицепрезидентът.

Нейното послание в навечерието на Националния празник е, че всеки народ има правото на свобода, самоопределение и суверенитет.

„Трябва публично да кажем стоп на тази цинична война, която се води на няколкостотин километра от България. Война, която по моя преценка, доста отдавна е замислена, война, за която няма оправдание, няма аргументи. Няма кауза, която да оправдава разрушения и смърт на невинни хора, на деца, на една нова хуманитарна криза, която се задава. Тя ще бъде за целия свят. Експлозията не е само въпрос на оръжия, не е само на украинско-руската граница. Експлозията е в цял свят, защото хуманитарната катастрофа, която предстои ще засегне социални и финансови въпроси. Отговорът на обществеността трябва да е силен. Иначе декларации на институции, правителствени решения, разбира се са нормални и задължителни неща, но най-важно е отношението на хората“, заяви Йотова.

Според нея не е редно посланикът на Русия да не даде обяснение пред българското външно министерство. Вицепрезидентът припомни, че предишният премиер така и не се качи на Шипка и приветства Кирил Петков, който ще се качи на върха на честванията в утрешния ден.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук