Юлиан Войнов
на снимката: Икономистът Юлиан Войнов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Юлиан Войнов коментира, че днешното покачване на лирата не означава, че опасността от криза е преминала. Това e по-скоро реакция на пазарите, но кризата ще продължи да се задълбочава, макар и с по-бавни темпове.

„Лирата се покачи, но бих казал, че това е само реакция на пазарите. Тя се обезцени силно миналата седмица – с около 20%. Така че нормално да има някаква корекция. Тя е минимална – от порядъка на няколко процента. За момента по-скоро виждаме консолидация на пазарните играчи.”

Експертът е категоричен, че колебанията на лирата неминуемо ще окажат влияние върху българския внос и износ. Така фирмите, които внасят от Турция ще са на печалба, но онези, които изнасят стоки за южната ни съседка ще претърпят сериозни загуби.

„Възможно е да бъде засегнат българският износ към Турция, поради самия факт, че левът, който е свързан с еврото, остава доста по-скъп за стоките, които се внасят в Турция. От една страна става неизгоден вносът на български стоки, а от друга – най-вероятно ще се появят вносители от други страни, които ще внасят същите продукти на по-ниски цени. ”

Войнов съобщи, че кризата с турската лира се е пренесла и върху други по-малки икономики като тази на Аржентина, които се принудиха да предприемат спешни мерки, за да овладеят валутите си.

Според икономиста кризата в Турция е била неизбежна заради политическите мерки, които взима Ердоган и отказа му да увеличи лихвите, което би стабилизирало валутата. Напрежението между Анкара и Вашингтон обаче е подействало като спусък за сриването на лирата през миналата седмица.

Цялото интервю с Юлиан Войнов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!