Жан-Клод Юнкер
на снимката: Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа против геополитическото разделение на Европейския съюз на Западна и Източна Европа.

„Работя, за да сложа край на това опасно, от моя гледна точка, разделение на Европа на Западна и Източна. Европа не се състои от два блока. Европа трябва да диша с двата си бели дроба. Но е необходимо белите дробове да искат да дишат заедно“, каза Юнкер пред радио „Евронет плюс“.

Той изрази съжаление, че източноевропейските държави членки на Европейския съюз по някои въпроси заемат позиция, различна от западноевропейските държави.

През септември 2018 г. Юнкер предложи решенията, касаещи редица области на външната политика и на сигурността да се вземат с квалифицирано мнозинство.

В това отношение Европейската комисия призова лидерите на ЕС да се споразумеят на срещата на върха в Сибиу на 9 май 2019 г., „разширявайки обхвата на гласуването с квалифицирано мнозинство по отношение на общата външна политика и политиката на сигурност“.

Сега решенията на Европейския съвет и Съвета на ЕС за външната политика се вземат с консенсус: при липсата на единодушно мнение на държавите членки на ЕС, решенията могат да бъдат блокирани.

Квалифицираното мнозинство се определя от съгласието на най-малко 55% от членовете на ЕС, в които е съсредоточено поне 65% от населението на държавите от общността.

Междувременно ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини каза по-рано, че като цяло няма нужда общността да се откаже от принципа на единодушие, когато Съветът приема решения относно външната политика и отбраната в полза на гласуване с квалифицирано мнозинство.

Тя отбеляза, че според нейния опит за сега не са възниквали проблеми с единодушие при приемането на такива решения. Могерини обаче призна, че подобен проблем може да се появи в бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук