Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнения дали румънското правителство разбира какво значи да ръководи ЕС през следващите шест месеца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Румъния е „технически много добре подготвена“ за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари, каза Юнкер в интервю за в. „Велт ам зонтаг“. „Но смятам, че правителството в Букурещ не разбира напълно какво значи да бъде председател на страните от ЕС“, добави той.

„Предпазливото действие изисква желание да се вслушаш в другите и да оставиш собствените си тревоги настрана“, каза Юнкер и добави, че се съмнява, че случаят е такъв.

Според него вътрешнополитическите кавги в Румъния са сигнал, че страната може да не изглежда като едно цяло на европейската сцена.

„У дома е необходим единен фронт, за да се насърчи единство в Европа по време на председателството на Съвета“, смята той.

РЕАКЦИИ

Европейският съюз няма доверие на румънското правителство. Това, според евродепутата от опозиционната в Румъния Национално-либерална партия Зигфрид Мурешан, е изводът от интервюто на председателя на Еврокомисията за вестник „Велт ам зонтаг“.

„Брюксел няма никакво доверие на кабинета на Виорика Дънчила по 3 причини – заради опитите да отслаби правосъдието, заради начина, по който управлява икономиката, и заради отношението му към собствения му народ“, заяви Мурешан, цитиран от Медиафакс.

Виктор Негреску, който изненадващо миналия месец подаде оставка от поста делегиран министър по европейските въпроси, заяви, че за успешно европредседателство е необходима реална комуникация между правителството, парламента и президентската администрация в Румъния. „Такава обаче не съществува“, констатира Негреску.

Министърът на търговията Раду Опря защити поведението на правителството и обвини президента Йоханис в нежелание за диалог с кабинета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!