Време е Лондон да „преведе речите в договори“ и да представи ясен план за излизането си от ЕС и бъдеите си връзки с Блока. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в обръщение към Европейския парламент в Страсбург.

„Тъй като часовникът започна да отброява изтичането на една година, сега е времето за превод на речите в договори, за да се превърнат ангажиментите в споразумения, мащабни предложения и желания за бъдещи връзки в конкретни приложими решения.“

Според Юнкер особено важен е въпросът за границата между управляваната от Лондон Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в ЕС.

Федерацията на германските индустрии също призова Лондон да представи ясен план за бъдещите си икономически и търговски взаимоотношения с ЕС.

„Настояваме за основно решение от страна на ЕС и Великобритания на срещата на върха. В противен случай някои компании ще бъдат принудени да приведат в действие извънредни мерки, предвидени за критични ситуации, които никой не желае и които ще доведат до загуби за всички“, пишат представители на организацията, цитирани от Ройтерс.

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе среща на върха, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки около напускането на Великобритания от ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук