ЧЕЗ
"Еврохолд" придобива българския бизнес на ЧЕЗ

Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа.

Така президентът Румен Радев коментира за сделката за ЧЕЗ и желанието на правителството да участва в нея.

И добави:

„Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране.”

Според държавния глава, докато въпросът за финансирането на покупката не се изясни, „няма как да знаем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова”.

За него е важен въпросът кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова.

„Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикам и Консултативен съвет по националната сигурност /КСНС/, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“ каза президентът като уточни, че ще свика съвета през втората половина на април.

По-рано пред БНР шефът на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш каза, че премиерът на България не иска компанията да работи в страната.

Той изрази опасения, че „Инерком“ няма да успее да плати сделката, особено след изтичането на документ, свързан именно с финансирането й.

„Страхувам се, че „Инерком“ няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България.Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от „India Power“и от „Енерго про“ – това е друга чешка компания. Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания”, каза Пачеш и допълни, че самата сделка между ЧЕЗ и „Инерком“ няма политически нюанс в Чехия, но премиерът Андрей Бабиш не одобрява ръководството на ЧЕЗ и вероятно, след като утвърди позициите си, ще направи промени.

Самият Пачеш допусна, че и той ще бъде освободен.

„Двата екипа заедно приготвят документите за компетентните органи, които трябва да одобрят сделката и по-специално Комисията за защита на конкуренцията. Става дума за регулаторни органи основно в България, не толкова в Чехия. Доколкото знам този процес върви гладко“, коментира той по повод акцентите в срещата между ръководството на ЧЕЗ и Гинка Върбакова.

Другият въпрос, която е бил обсъждан, е възможността българската държава да влезе в сделката и може би да притежава голяма част от активите, но това е голям проблем заради арбитража с българската държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук