Никола Тесла

Известен както със своите гениални изобретения, така и със своята ексцентричност, Никола Тесла продължава да въздейства и днес. Оказва се обаче, че голяма част от хрумванията му не са се реализирали. Разгледайте няколко интересни факта за великия изобретател, на когото дължим страшно много.

ШОКЪТ ОТ СМЪРТТА НА БРАТ МУ ГО ПРЕВЪРНАЛ В НЕЩО КАТО МАГ

Най-големият шок в детството на Никола било да види как по-големият му брат умрял в катастрофа. В годините след трагедията Тесла (син на сръбски православни свещеници), започнал да вижда разни неща във въздуха около себе си.

Никола Тесла

Като юноша Тесла се научил да контролира виденията си, но в по-късните си години те отново го връхлетели. Към края на живота си, Тесла прекарвал голяма част от времето си в хранене на гълъби в парка. Той твърдял, че телепатично си комуникира за птиците.

ТЕСЛА КОПАЕЛ КАНАЛИ, ЗА ДА СЕ ИЗДЪРЖА

След като завършил университета, Тесла работил за електрическата компания „Едисън” в Париж, но през 1884г. тръгнал към САЩ с надеждата, че ще работи директно с Едисън (Томъс Едисън е създателят на електрическата крушка – бел.ред).

Никола Тесла

Тесла бързо си спечелил работа като инженер в централата на „Едисън”, впечатлявайки „Магьосника от Менло Парк” със своята трудолюбивост и изобретателност.

След като Едисън небрежно споменал, че ще даде 50 000 долара на онзи, който успее да направи генератор за постоянен ток, Тесла работил денонощно, докато не измислил решение на задачата. Едисън обаче отказал да плати обещаната награда, заявявайки, че се бил шегувал.

Скоро след това Тесла напуснал и създал собствена електрическа компания. Докато търсел поддръжници, които да го подкрепят в начинанията му, Тесла си намерил почасова работа – копаел канали за 2 долара на ден, за да се издържа.

С ПОМОЩТА НА МАРК ТВЕН, ТЕСЛА ПОЧТИ ОТКРИЛ РЕНТГЕНОВИТЕ ЛЪЧИ

Марк Твен и Никола Тесла станали приятели през 90-те години на XX век, благодарение на любопитството на Твен към изобретенията и науката. Посещавайки лабораторията на Тесла една нощ, Твен за първи път позирал за снимка осветена от крушка с нажежаема жичка.

Никола Тесла

През 1895г. Тесла и фотографът Едуард Рингуд Хюет поканили Твен отново да позира за снимка, която този път щяла да бъде осветена от електрическо устройство, наречено тръбата на Крукс (Crookes tube) или както е по-известна „тръбата на Крук”. Когато Тесла разгледал негатива на фотографията, той решил, че снимката е изцапана. Само седмица по-късно немският учен Вилхелм Рьонтген обявил откритието си за „рентгеновите лъчи“, произведени от тръбата на Крукс. Тогава Тесла осъзнал, че снимката на Твен била „съсипана” от сенките на металните винтове на камерата, осветени от рентгеновите лъчи.

ИЗОБРЕТИЛ ЛОДКА С ДИСТАНЦИОННО

В разгара на войната между Испания и Америка през 1898 година, един от страничните проекти на Тесла била малка лодка, която можела да бъде задвижена, спирана и управлявана чрез елементарни радиовълни.

Никола Тесла

Когато Тесла се опитал да патентова изобретението си, Американският патентен офис отказал да повярва, че лодката работи.

Ето защо в лабораторията му бил изпратен служител, на когото изобретателят да направи демонстрация.

Тесла показал лодката на още куп важни посетители, сред които Джей Пи Морган и Уилям Вандербилт.

Никола Тесла

Пред „Ню Йорк Поуст” Никола Тесла разказал, че изобретението му може да позволи воденето на битки, без да бъдат излагани на риск човешки животи. Пред репортерите изобретателят казал, че това би лишило от смисъл военното дело.

„Строенето на военни кораби ще спре и повечето ужасяващи плаващи военни оръжия ще бъдат използвани за старо желязо“, казал той.

ТВЪРДЕНИЯТА НА ТЕСЛА, ЧЕ ПОЛУЧАВАЛ СИГНАЛИ ОТ ОТКРИТИЯ КОСМОС, БИЛИ ПОТВЪРДЕНИ ЕДИН ВЕК ПО-КЪСНО

Никола Тесла основал лаборатория на открито през лятото на 1899 година в Колорадо Спрингс. В нея той щял да прави опити да използва високочестотни станции, за да изпраща информация и електрически сигнали на големи разстояния.

В един юлски ден, докато проследявал бури от светкавици, оборудването му издало поредица от бибиткания.

Никола Тесла

След като отхвърлил причините, свързани със слънчевото и земното влияния, той заключил, че тези сигнали вероятно идват от други планети.

На следващата Коледа, в отговор на молбата на американския Червен кръст да предвиди най-голямото научно постижение на идния век, Тесла написал:

„Братя! Имаме съобщение от друг свят, незнаен и далечен. То гласи: едно… две… три…“.

Никола Тесла

През 1996 година, пресъздавайки експеримента на Тесла, учени публикували изследване, което сочело, че сигналът, който изобретателят е получил век по-рано, произхожда от преминаването на спътника на Юпитер – Йо през магнитното поле на гигантската планета.

ПРОЧУТИЯТ АРХИТЕКТ СТАНФОРД УАЙТ ПРОЕКТИРАЛ ЛАБОРАТОРИЯТА НА ТЕСЛА

През 1901 година Тесла убедил финансиста Джей Пи Морган да инвестира 150 000 долара в модерна лаборатория в Уордънклиф, на северния бряг на Лонг Айлънд.

Това щял да бъде новият център на Тесла за безжична комуникация и безжично пренасяне на електрическа енергия.

Никола Тесла

Водещият американски архитект и дългогодишен приятел на Тесла Станфорд Уайт, скицирал класическа едноетажна лаборатория, снабдена с 57-метрова кула.

Тя се виждала чак от Ню Хейвън, Кънектикът, и била изградена върху сложна система за заземяване, която Тесла изобретил, за да може предавателят му да „има досег със земята, за да може цялата планета да се тресе“.

Никола Тесла

Шахта, дълбока почти толкова, колкото била висока кулата, свързвала предавателя с 16 хоризонтални стоманени тръби, всяка с дължина 91 метра.

ТЕСЛА И МОРГАН ИМАЛИ МНОЖЕСТВО КОНФЛИКТИ

Щом парите за постояване на лабораторията в Уайтклиф свършили преди завършването на кулата, Тесла помолил Морган за допълнителни средства, но молбата му била отхвърлена.

Въпреки че някои историци твърдят, че Морган спрял средствата, когато разбрал за плана на изобретателя да докаже колко финансово неизгодна е безжичната енергия, истинската причина била, че Морган не искал да се забърка в спекулации, свързани с радио проекти.

Никола Тесла

През юли 1903 година, след особено безцеремонен отказ от Морган, Тесла задействал оборудването си и започнал да изстрелва мълнии от кулата чак до след полунощ.

Година по-късно, след поредната сърцераздирателна молба към Морган за допълнителни средства, отговорът на която се състоял само от една дума – „Не!“ – Тесла наклеветил благочестивия, епископален Морган като мюсюлмански фанатик.

ПРЕКАРАЛ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА СИ КАТО ОТШЕЛНИК

Десетилетия наред Тесла бил част от нюйоркския хайлайф, но заради възрастта и безпаричието си „елитът” все повече започнал да го изолира.

Живеел сам в евтини хотелски стаи и често предпочитал компанията на гълъбите пред тази на хората. И все пак той успял да запази един от навиците си от времето, когато бил известен шоумен и изобретател – формата на популярни пресконференции, които провеждал на 10 юли всяка година, за да отпразнува рождения си ден.

Никола Тесла

Когато навършил 79, той обявил изобретяването на джобен осцилатор, който можел да срине Емпайър Стейт Билдинг.

Година по-късно пък говорил дълго и отегчително за тайната за своето дълголетие.

ВЕДНЪЖ ПЛАТИЛ СМЕТКАТА СИ В ХОТЕЛА С ЕДИН ОТ СВОИТЕ МОДЕЛИ НА СМЪРТОНОСЕН ЛЪЧ

Изоставената лаборатория в Уордънклиф в крайна сметка била предадена на собствениците на Уолдорф-Астория в опит да бъдат покрити част от дълговете на Тесла.

Десетилетия по-късно на управителите на Governor Clinton Hotel Тесла платил по подобен начин – с дървена кутия, за която изобретателят твърдял, че съдържа работещ модел на оръжие, която можело да сложи край на войните.

Никола Тесла

Смъртоносният лъч на Тесла можел да спре всяка нападаща армия, правейки военното дело безсмислено. Когато предал кутията с изобретението, Тесла предупредил хотелския персонал, че никога не бива да го отваря. Те страхливо се подчинили и скрили кутията в склада. След смъртта на Тесла през 1943 година кутията била отворена – вътре нямало нищо освен стари, безобидни електрически компоненти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук