Жан-Клод Юнкер
на снимката: Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Партията на унгарския премиер консерватор Виктор Орбан „Фидес“ трябва да напусне Европейската народна партия (ЕНП), заяви късно снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Политико“.

Юнкер, влиятелен член на ЕНП, направи коментара си след старта на кампания на правителството в Будапеща срещу шефа на ЕК, обвинявайки Брюксел в прокарване на миграционни политики, които „заплашват унгарската сигурност“. „Няма много възможности за отговор на подобни лъжи“, коментира Юнкер кампанията в изказване в Щутгарт. И посочи, че кандидатът на ЕНП за следващ председател на ЕК Манфред Вебер ще се пита „дали изобщо се нуждае от „Фидес“ в политическата група“. „Консерваторите в Унгария по никакъв начин не представляват християндемократичните ценности“, настоя Юнкер и допълни, че според него „Фидес“ няма място в ЕНП. „Те („Фидес“ – б.р.) не гласуваха за мен в Европейския парламент“, припомни още Жан-Клод Юнкер.

Във вторник Европейската комисия определи като „фалшива новина“ и „нелепа теория на конспирацията“ новата кампания на унгарско правителство. Правителството на Виктор Орбан стартира кампания тази седмица, срещу миграционната политика на Брюксел, която заплашвала сигурността на Унгария. На официалния плакат на кампанията  се появяват председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и унгарско-американският бизнесмен Джордж Сорос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!