Путин, ракети

Хиперзвуковата ракета „Циркон“ ще има скорост, равна на 9 пъти тази на звука (1234 км/ч), заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си реч за състоянието на Русия. Обсегът на тази ракета ще е 1000 км.

С нея ще бъдат въоръжени както налични кораби и подводници, така и намиращи се в процес на построяване.

„За още един перспективен нов продукт, работата по който върви успешно и в планираните срокове и безусловно ще бъде завършена. Искам да кажа за хиперзвуковата ракета „Циркон“ със скорост на полета 9 пъти скоростта на звука и с обсег на действие над хиляда километра, способна да поразява както морски, така и сухоземни цели“, каза Путин в посланието си.

Миналата година руският президент обяви 6 нови вида оръжие, което Русия разработва и се намира във финална фаза на проекта. Това разкритие учуди почти всички наблюдатели и военни експерти, поради което възникнаха съмнения, че всички тези неща наистина са реални. Руският президент представи новите оръжия като „променящи играта“, но това едва ли е толкаво вярно, колкото му се иска, тъй като за изработката на новите образци в достатъчно количество са необходими средства, с които Русия видимо не разполага. Това, с което Путин не може да се похвали, е икономически напредък, което автоматично води до проблеми с военния бюджет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!