Необходимо е бързото присъединяване на България и Румъния в Шенген. Това каза в годишната си реч „За състоянието на ЕС” председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той категорично отхвърли идеята за „Европа на две скорости” и протегна ръка към София и Букурещ.

По думите му, България и Румъния трябва час по-скоро да станат част от зоната за свободно движение (Шенген) и да приемат общата валута (евро).

Председателят на ЕК предложи да се създаде фонд за финансова и техническа помощ на държавите, подготвящи се да приемат еврото, което по думите му трябва да стане „единната валута на ЕС като цяло“.

Според него, завършването на банковия съюз е „спешен въпрос“, за решаването на който е необходимо да се намалят рисковете в банковите системи на някои страни членки. Те са пречка да бъде изградена единна европейска схема за защита на депозитите, която е все още липсващият елемент на Съюза. Държавите членки трябва да постигнат съгласие и по европейския стълб на социалните права, ако искат да избегнат социална фрагментация и социален дъмпинг“, каза председателят на Комисията.

Той призова ЕС да поддържа перспективата на страните от Западните Балкани да се присъединят към него и изключи това за Турция в „обозримото бъдеще“.

Юнкер отбеляза, че Европа си отдъхва от предизвикателствата на популизма и икономиката, но трябва да побърза да се възползва от кратката почивка.

„Минал съм през добро и лошо с ЕС. И никога не загубих любовта си към Европа. Няма любов без разочарования“, каза той.

И добави:

„Отново има вятър в платната на Европа. Отваря н се прозорец от възможности, но той няма да остане отворен завинаги.”

Традиционното годишно изявление на Юнкер засяга предизвикателствата и бъдещите планове на Европейския съюз.

Преди речта наблюдатели прогнозираха, че то ще е най-важнато през мандата на Юнкер и ще очертае плановете му за 2018 г. – последната пълна година от него. Следващите избори за Европейски парламент, след които се формира и новата Комисия, са през май 2019 г.

Което означава, че сегашното слово на Юнкер е последната му възможност да тласне Съюза към значими политически промени.

„Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, трябва да диша с двата си дроба – източния и западния, иначе ще се задушим“, каза той. Юнкер покани и всички държави, които още не използват еврото, да се присъединят към общата валута, обещавайки предприсъединителни помощи.

ЕДИН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР

Председателят на ЕК смята, че Европа се нуждае от финансов министър, но няма нужда от създаването на нова администрация около него, той може да бъде част от комисията.

„Няма нужда обаче от отделен парламент на еврозоната”, категоричен бе той. Това противоречи на идеите на френския президент Еманюел Макрон, който иска зоната на общата валута да бъде ядрото на „по-бързата Европа“, коментира „Политико“.

Юнкер изрази мнение, че в бъдеще председател на ЕК и председател на ЕС трябва да е един и същ човек.

БРЕКЗИТ

„Брекзит не е бъдещето на Европа, нито краят на всичко”, каза Юнкер.

Той се обърна към Найджъл Фараж с думие:

„Скоро ЕС ще ви липсва“.

Жан-Клод Юнкер предложи бъдещето на Европа да бъде обсъдено, ден след напускането на Великобритания – на 30 март 2019 г. в Сибиу, Румъния (която тогава ще председателства ЕС).

ТУРЦИЯ

Относно присъединяването на Турция в ЕС, Жан-Клод Юнкер каза, че не скоро Анкара няма да стане част от Евросъюза.

Той призова властите в Турция да освободят европейските журналисти, които в момента са в турски арести.

„Спрете да наричате държавите членки и техните лидери „фашисти“ и „нацисти“, каза Юнкер.

ЕДИННА АГЕНЦИЯ ПО ТРУДА

Жан-Клод Юнкер добави, че е абсурдно Европа да няма една агенция, която да се грижи за стандартите на заетостта.

Той обеща да работи за създаването на такава институция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук