тръби-газ

В съвместен документ група от осем страни призовава за „комбинирани решения за електричество и газ“ при прехода към нулеви емисии до 2050 г.

 

„Преходът, основан единствено на възобновяеми енергийни източници, не отчита необходимостта от разнообразен енергиен микс в ЕС“, се казва в документа, получен ексклузивно от EURACTIV.


Документът, озаглавен „Ролята на природния газ в климатично неутрална Европа“, е подписан от България, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия.
Той поставя темата за ролята на изкопаемия газ при прехода от въглищна енергия, който е доминираща форма на електричество в много източни държави-членки на ЕС.

 

„При заместване на твърди изкопаеми горива, природен газ и други газообразни горива като биометан и декарбонизирани газове може да намалят значително емисиите“, твърди документът.

 

Европейската комисия счита, че до 2050 г. електроенергията ще посреща 53% от енергийното търсене на блока, докато той се пренастрои към намаляване на нетните емисии до нула.

Това оставя най-малко 40% за други енергийни носители, като газообразни горива, за които Брюксел казва, че ще трябва да бъдат напълно декарбонизирани, за да се постигне определената цел на ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.

Природният газ е основен двигател на бързия преход на Европа към изоставяне на въглищната енергия и също така се оказва ценен резервен вариант при различните видове производство на електроенергия от възобновяеми източници от вятърна и слънчева енергия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!