Назначеният от Китай администратор на Хонг Конг Кари Лам се опита да убеди чуждестранните инвеститори в „безобидността“ на новия китайски Закон за сигурността, предаде АФП. Плановете на Китай да наложи този нов закон на Хонконг ще бъдат насочени само към малцина нарушители на реда, заяви лидерът на града.

Пекин иска да приеме законодателство, забраняващо „отделяне, подривна дейност, тероризъм и чуждестранна намеса“ в международния финасов възел, който през миналата година беше разтърсен от продемократични протести в продължение на месеци.

Много жители на Хонг Конг, бизнесгрупи и западни държави изразиха опасения, че проектозаконът може да нанесе смъртоносен удар върху ценните свободи на града, който има своя миниконституция и приема собствени закони.

Обявяването на плановете за новия закон – който ще бъде написан от Пекин и ще заобиколи законодателството на Хонконг – предизвика най-големия спад на фондовата борса в града за последните пет години.

Кари Лам заяви, че опасенията, че градските бизнессвободи са изложени на риск, са „напълно безпочвени“.

„Свободите на Хонконг ще бъдат запазени и жизнеността и основните ценности на Хонконг по отношение на върховенството на закона, независимостта на съдебната система, различните права и свободи, които хората ползват, ще продължат да съществуват“, каза Лам пред репортери.

Предложеният закон, добави тя, „е насочен само към няколко нарушители на закона … той защитава огромната част от спазващите закона миролюбиви жители“.

Това не е пъвият скандален закон, който Пекин се опитва да прокара в автономния район. През миналата година масови протести бяха предизвикани от друг законопроект, сега замразен, но не и отхвърлен, който даваше възможност граждани на Хонконг да бъдат съдени в Китай. Тогава се стигна до сблъсъци и размирица по улиците на града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!