Двадесет пъти е била осъдена Столична община в рамките на една година заради ухапвания от кучета, като обезщетенията, които е изплатила са почти 100 хиляди лева. Броят на бездомните четириноги намалява, но хиляди продължават да скитат из улиците на София.

Преброяването на безстопанствените животни на територията на общината се извършва периодично през няколко години, като последните данни показват общ спад с 67% от 2007 г. насам.

Резултатите са категорични, че през последните години броят на безстопанствените кучета трайно намалява. От 11 124 през 2007 г. до 3 589 през 2018 г.  Това съобщи за БГНЕС  Веселин Асенов, директор на „Екоравновесие“.

Къде има най-много бездомни кучета в София?

Районите с най-висока популация, отчитат от „Екоравновесие“, са в периферията на столицата, защото често там се изоставят вече нежелани домашни любимци, техните потомства, както и животни от съседни общини. Очаквано в тези райони има и най-много ухапвания от кучета.

Оказва се, че те съвсем не са единични или изолирани случаи. Тъй като отговорност за инциденти с безстопанствените четириноги носи общината, за 2020 г. предприятието е изплатило обезщетения на граждани в размер на 91 469,38 лв. по общо 20 досъдебни производства. Част от тези дела са били заведени през различни години. Размерът на обезщетението се определя от съда и е различен за всеки отделен случай.

Гражданите все по-активни в борбата с бездомните кучета

В ОП „Екоравновесие“ постъпват сигнали от граждани по различни канал – през електронната система за подаване на сигнали, по телефон, по електронна поща, през контактния център на Столична община, на хартия и през фейсбук-страницата на предприятието.

За съжаление често постъпват и сигнали за проява на агресивно поведение от страна на домашни дворни кучета, които са отглеждани безотговорно и периодично биват оставяни да излизат свободно. В такива случаи се извършват съвместни проверки с представители на Столичен инспекторат и СДВР.

„Екоравновесие“ работи изцяло по предвидените в Закона за защита на животните правила. Те включват кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и връщане на бездомните кучета обратно по местата, от които за заловени. Прави се изключение за агресивни и болни кучета, както и кучета от районите на училища и други обществени сгради.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук